Camilla’s juwelencollectie

redactievorsten

27-01-2019 06:35:25

De Hertogin van Cornwall leent af en toe juwelen van haar schoonmoeder koningin Elizabeth, maar Camilla heeft zelf ook een omvangrijke collectie tot haar beschikking. Waaronder enkele romantische geschenken van prins Charles en een aantal spectaculaire colliers die ze kreeg van de koning van Saoedi-Arabië. Onze juwelenexpert Martijn Akkerman geeft een aantal voorbeelden.

Van de koningin-moeder

Camilla draagt verschillende juwelen uit de collectie van de koningin-moeder, die door haar werden geërfd van haar vriendin Margaret Greville. Zo droeg de hertogin tijdens het diner ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag een rivière van briljant geslepen diamanten uit het bezit van de Queen Mum. In 1911 werd een speciaal diadeem vervaardigd om te worden gedragen door koningin Mary tijdens de Delhi Durbar dat jaar, waar het koningspaar als keizer en keizerin van India werd gehuldigd ter gelegenheid van hun kroning. In het diadeem werden oorspronkelijk de diamanten Cullinan III en IV verwerkt. Later liet koningin Mary een aantal druppelvormige smaragden op het juweel plaatsen. Dit in feite enige keizerlijke diadeem werd door de latere koningin-moeder eenmalig gedragen tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Afrika in 1947. Daarna leek het van de aardbodem verdwenen, tot het opdook tijdens het diner ter gelegenheid van het Noorse staatsbezoek aan Engeland in 2005, waar het met toestemming van koningin Elizabeth door Camilla werd gedragen. Deze toestemming zegt volgens mij genoeg over de goede verstandhouding tussen de koningin en haar schoondochter.

Met het Delhi Durbar-diadeem en een collier in de vorm van een slang, een geschenk van haar echtgenoot.

Naast de vele historische juwelen waarover Camilla kan beschikken, draagt ze ook regelmatig juwelen die de prins haar schonk, zowel antieke als moderne ontwerpen. Zo bezit ze een opmerkelijke diamanten broche in de vorm van een gestileerde wandelende tak. Een paar broches in de vorm van libellen en bezet met groene granaten dateert van het eind van de 19de eeuw.

De Hertogin van Cornwall met een van haar opmerkelijke broches. Dit exemplaar heeft de vorm van een wandelende tak.

Een aantal jaren geleden kocht prins Charles een diadeem waarvan hij de diamanten liet overzetten in een collier en waarschijnlijk ook in bijpassende oorknoppen. Het zou zijn gegaan om een juweel uit de collectie van Camilla’s overgrootmoeder Alice Keppel en hij zou er 100.000 pond voor hebben betaald. Markies-ovale en druppelvormige stenen vormen samen nu een van Camilla’s favoriete colliers, onder andere gedragen tijdens bezoeken aan Spanje en Denemarken en tijdens het staatsbezoek van president Obama.

Van de diamanten uit een diadeem liet prins Charles dit collier maken.

Colliers lijken tot de meest geliefde juwelen van de hertogin te behoren. Ze bezit er een enorm aantal van, waaronder enkele aan haar geschonken door koning Abdulah van Saoedi-Arabië, bezet met diamanten en verschillende edelstenen als robijnen, smaragden en saffieren. En in 2001 schonk prins Charles zijn echtgenote een opvallend collier met diamanten in de vorm van een slang. Camilla draagt bovendien graag parelchokers van meerdere rijen, aan de voorkant voorzien van diverse sluitingen, bezet met diamanten, saffieren of topazen. Een drie-rijig parel collier met een enorme sluiting bezet met een grote aquamarijn en diamanten erfde ze van haar moeder. Tot de favoriete edelstenen in Camilla’s colliers behoren onder andere amethisten en turkooizen.

Dit collier met saffieren was een geschenk van de koning van Saoedi-Arabië.

Sinds een paar jaar draagt Camilla af en toe een antieke vlindervormige broche, bezet met briljant geslepen diamanten. Van dit ontwerp zijn vanaf het eind van de 19de eeuw meerdere identieke exemplaren ontstaan. Zo werd enkele jaren geleden een dergelijke broche te koop aangeboden op een internetsite. Het is goed mogelijk dat prins Charles deze broche heeft gekocht. Hij wordt op de site nog steeds vermeld, maar met de toevoeging ‘sold’. Er is echter ook een tweede mogelijkheid. De Hertogin van Devonshire, geboren Deborah Mitford, was in het bezit van precies zo’n broche, als onderdeel van haar geliefde collectie insectenjuwelen. Op 2 maart 2016 lieten haar kinderen een aantal persoonlijke bezittingen van hun moeder veilen bij Sotheby’s in Londen. Hieronder bevonden zich ook bijna alle insecten-juwelen, maar de vlinder ontbrak. Wellicht schonk Debo, zoals ze door intimi werd genoemd, deze broche aan de Hertogin van Cornwall. Zij en de prins waren bevriend met de familie Devonshire en bijzonder gesteld op de hertogin. Zichtbaar bewogen volgden ze direct achter de familieleden de rieten kist waarin Deborah op 2 oktober 2014 werd begraven op het landgoed Chatsworth. Het zou een extra emotionele betekenis geven aan dit prachtige juweel.

De antieke vlindervormige broche zou afkomstig kunnen zijn van de Hertogin van Devonshire, een vriendin van Camilla.

> Lees ook het verhaal over een spectaculaire broche van koningin Máxima

Meer Juwelen

Vorsten brengt de royals dichtbij!

Bent u geïnteresseerd in de Oranjes en andere koninklijke families? Dan is maandblad Vorsten echt iets voor u.