Canadese premier Trudeau belt met Queen over gouverneur-generaal

Vorsten

2021-01-22 19:38:37

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag telefonisch contact gehad met koningin Elizabeth in haar functie als staatshoofd van Canada. Hij vertelde haar over het opstappen van gouverneur-generaal Julie Payette en de aanstelling van Opperrechter Richard Wagner als tijdelijk vervanger. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een gouverneur-generaal ontslag neemt.

Trudeau deed verslag over zijn gesprek met de Queen tijdens een persconferentie bij Rideau Cottage, zijn tijdelijke ambtswoning op het terrein van Rideau Hall, de koninklijke residentie in Ottawa en het kantoor van de gouverneur-generaal. Payette maakte donderdag bekend te vertrekken vanwege een nog te publiceren onderzoeksrapport over de werksfeer in Rideau Hall. Daarin werd gesteld dat Payette en haar secretaris Assunta di Lorenzo het personeel bij herhaling hadden gekleineerd, uitgescholden en publiekelijk had vernederd.

De premier kreeg veel vragen over het gevolgde procedure voor de aanstelling van Payette in 2017. Hij maakte destijds geen gebruik van een selectiecommissie, hetgeen altijd gebruikelijk was. Trudeau meende dat er zorgvuldig was gehandeld maar “we gaan natuurlijk ook kijken naar manieren waarop we de selectieprocedure kunnen versterken.” Canadese opiniemakers en media schrijven het debâcle met Payette toe aan Trudeau, die deels op eigen houtje handelde bij haar aanstelling.

Ideaal

Julie Payette leek een ideale keuze: vrouw, wetenschapper, Canada’s eerste astronaut, alleenstaande moeder, modern. Maar, zo brachten Canadese media vrijdag in: het ontbrak haar aan empathie, zin in de baan en zin om de publieke taken die het grotendeels ceremoniële ambt met zich meebrachten uit te voeren. De krant Ottawa Citizen had vrijdag dan ook een niet mis te verstane boodschap voor Trudeau: ‘volgende keer, kies een gouverneur-generaal die van mensen houdt.’

De premier beloofde tijdens zijn persconferentie de tijd te zullen nemen voor het vinden van een opvolger voor Julie Payette. Koningin Elizabeth heeft in deze procedure verder geen taak. Buckingham Palace meldde vrijdag dat het op de hoogte wordt gehouden en wanneer de premier een kandidaat heeft, zal het zijn aanbeveling opvolgen en hem of haar tot gouverneur-generaal benoemen.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig