Canadese school wil af van vernoeming naar prins Andrew

Vorsten

2020-05-13 13:41:46

Schoolbestuurders in het Canadese Halifax en het ministerie van onderwijs van de provincie Nova Scotia moeten zich buigen over het verzoek om de naam van de middelbare school Prince Andrew in Dartmouth te wijzigen. Een petitie om de in 1960 geopende school de naam te geven van Heidi Stevenson, de recent vermoorde politievrouw van de Royal Canadian Mounted Police, is al 75.000 keer ondertekend.

‘PA’ zoals de school simpelweg heet – de meeste leerlingen weten niet eens waar de afkorting voor staat, aldus de Canadese televisiezender CBC – werd vernoemd naar het derde kind van koningin Elizabeth, de in februari 1960 geboren prins Andrew.

Die raakte eind vorig jaar in diskrediet vanwege zijn band met de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, die van seksueel misbruik van tal van minderjarigen werd verdacht en ook al een veroordeling op zak had. Voor veel instellingen en organisaties was dat aanleiding om Andrew af te danken als erevoorzitter, beschermheer of zelfs naamgever. De prins trok zich terug uit het openbare leven en brengt zijn dagen nu duimen draaiend thuis door.

Verzoek

Het bestuur van de middelbare school kreeg vorig jaar van oud-leerlingen en ouders ook verzoeken om de naam van de school te veranderen, al waren er ook veel mensen die daar tegen waren. De zoektocht naar een mogelijke nieuwe naam kreeg recent een nieuwe impuls door de dramatische, twee dagen durende schietpartij in de provincie Nova Scotia, waarbij eind april 22 mensen om het leven kwamen. Onder hen ook de politievrouw die de dader probeerde aan te houden.

“De naam Constable Heidi Stevenson High is meer toepasselijk. Ze heeft haar leven gegeven voor de gemeenschap waarvan ze hield. We moeten haar eren door de school naar haar te vernoemen”, aldus de opstellers van de petitie.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt