Catherine mag collier van Elizabeth dragen

Vorsten

2014-02-12 13:28:00

LONDEN – Catherine, de Hertogin van Cambridge, bezocht dinsdagavond de National Portrait Gallery in Londen. Het was haar eerste officiële publieke optreden van dit jaar. Ze kwam als beschermvrouwe van het museum naar het galadiner. Volgens Hello! was haar blauwe jurk het toonbeeld van elegantie, maar ging de meeste aandacht uit naar haar prachtige diamanten collier.

Catherine had het juweel geleend van koningin Elizabeth II. Het zou gaan om een huwelijksgeschenk van de Nizam van Haiderabad, de islamitische vorst van de Indiase staat Haiderabad. Het vorstendom Haiderabad was van de 18e tot 20e eeuw een onafhankelijke of semi-onafhankelijke staat rond de gelijknamige stad Haiderabad in India.

De Nizam vroeg de toenmalige prinses Elizabeth om twee sieraden van Cartier te kiezen voor haar bruiloft in 1947. Ze koos voor een diadeem, dat inmiddels uit elkaar is gehaald om er andere sieraden van te maken, en het halssieraad dat is gebaseerd op een Engelse roos. Het sieraad wordt bij gelegenheden nog steeds gedragen door de Britse koningin.

Cartier vervaardigde het collier in de jaren 30. Oorspronkelijk bestond het uit een lange keten van 46 diamanten, die uiteindelijk werd teruggebracht tot 36, en een met een diamant belegde knipsluiting. Het adembenemende middenstuk bevat een afneembare peervormige hanger.


Meer Verenigd Koninkrijk