Charles en Harry herdenken slag Gallipoli

Vorsten

23-04-2015 15:23:00

ANKARA – Prins Charles en zijn jongste zoon prins Harry zijn donderdag in Turkije aangekomen voor de herdenking van de slag om Gallipoli, deze week precies een eeuw geleden. Bij de plechtigheden zijn ook duizenden belangstellenden uit met name Australië en Nieuw-Zeeland aanwezig.

Militairen uit beide landen speelden een belangrijke rol bij dit voor de toenmalige geallieerde rampzalig verlopen offensief in de Eerste Wereldoorlog. Veteranen zijn er niet meer, maar van de kant van hun families is veel belangstelling om te gaan kijken op de plek waar duizenden soldaten het leven verloren. Er worden cruiseschepen ingezet voor het vervoer en logies.

De Britse koninklijke familie neemt ook op andere plekken deel aan de herdenkingen op 24 en 25 april. Zo zijn koningin Elizabeth, prins Philip en prins William bij een ceremonie bij het oorlogsmonument de Ceneotaph in Londen en daarna bij een dienst in Westminster Abbey. Prins Philip en dochter prinses Anne zijn ook nog bij andere herdenkingen in St Paul’s en bij Wellington Arch.

In Australië en Nieuw-Zeeland wordt op de zogenoemde Anzac Day – naar de afkorting van de speciale Australisch-Nieuw-Zeelandse troepen – stilgestaan bij de slachting uit 1915. Australië en Nieuw-Zeeland betreurden destijds meer dan 10.000 doden en 23.000 gewonden. De Britten verloren 34.000 militairen en telden 78.000 gewonden. Aan Turkse kant verloren 57.000 soldaten het leven.

Meer Verenigd Koninkrijk