Charles en Harry samen naar Turkije

Vorsten

2015-03-07 13:50:00

LONDEN – Prins Charles en jongste zoon prins Harry zijn eind april in Turkije aanwezig bij de herdenking van de Slag om Gallipoli, dan precies een eeuw geleden. Bij de plechtigheden worden duizenden belangstellenden verwacht uit met name Australië en Nieuw-Zeeland.

Militairen uit beide landen speelden een belangrijke rol bij dit voor de geallieerden rampzalig verlopen offensief in de Eerste Wereldoorlog. Veteranen zijn er niet meer, maar van de kant van hun families is veel belangstelling om te gaan kijken op de plek waar duizenden soldaten het leven verloren. Er worden cruiseschepen ingezet voor het vervoer en logies.

De Britse koninklijke familie neemt op andere plekken deel aan de herdenkingen op 24 en 25 april. Zo zijn koningin Elizabeth, prins Philip en prins William bij een ceremonie bij het oorlogsmonument de Cenotaph in Londen en daarna bij een dienst in Westminster Abbey. Prins Philip en dochter prinses Anne zijn ook nog bij andere herdenkingen in St Paul’s en bij Wellington Arch.

In Australië en Nieuw-Zeeland wordt op de zogenoemde Anzac Day – naar de afkorting van de speciale Australisch-Nieuw-Zeelandse troepen – stilgestaan bij de slachting uit 1915. Australië en Nieuw-Zeeland betreurden destijds meer dan 10.000 doden en 23.000 gewonden. De Britten verloren 34.000 militairen en telden 78.000 gewonden. Aan Turkse kant verloren 57.000 soldaten het leven.


Meer Verenigd Koninkrijk