‘Charles moet vrouwenrechten bespreken’

Vorsten

30-01-2015 14:11:00

LONDEN – Prins Charles moet zich bij zijn aanstaande bezoek aan Saudi-Arabië ,,namens alle vrouwen van het Verenigd Koninkrijk” het gebrek aan rechten voor vrouwen in de olierijke Golfstaat aan de orde te stellen. Dat zegt het Britse Conservatieve parlementslid Louise Mensch tegen de krant The Independent.

“Ten minste de helft van zijn toekomstige onderdanen vindt de vriendschap van de prins met de koninklijke familie van Saudi-Arabië abject”, aldus Mensch. Ze wijst op de publieke onthoofdingen en geselingen in Saudi-Arabië en de talrijke verboden voor vrouwen, zoals het verbod om auto te rijden of het huis te verlaten zonder begeleiding van een mannelijk familielid.

Charles gaat eind volgende week op verzoek van de Britse regering andermaal naar het Midden-Oosten, waar hij een jaar geleden ook de Britse militaire en economische belangen behartigde. Behalve naar Saudi-Arabië gaat de prins van Wales ook naar Jordanië, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Vorige week was de prins al in Riyad om de Saudische koninklijke familie te condoleren met het overlijden van koning Abdullah.

De prins is in een goede positie, gezien zijn goede relaties met de heersers, om mensenrechten aan te kaarten, aldus Allan Hogarth van Amnesty International.

Meer Verenigd Koninkrijk