Charles ontmoet families vermisten Kosovo

Vorsten

19-03-2016 14:56:00

Prins Charles heeft in Kosovo familieleden van vermiste personen ontmoet. De Britse prins en zijn echtgenote Camilla woonden zaterdag met de president van Kosovo een herdenkingsdienst bij. Sinds de oorlog van 1998-1999 worden nog altijd honderden mensen vermist.

De verhalen van de familieleden raakten Charles, meldt Sky News. De prins en zijn echtgenote legden witte rozen bij een monument in Pristina en liepen vervolgens langs de familieleden, die hun vaak hartverscheurende verhaal vertelden.

Zo vertelde Elvane Dana dat zo’n zeventien jaar geleden tien familieleden, onder wie haar twee tienerzonen, werden meegenomen uit hun huis. Slechts acht van hen keerden terug. Toen Charles haar verhaal hoorde, gaf hij de 55-jarige vrouw een knuffel. “Ik voel me vereerd”, zei Elvane. “Het heeft me geraakt dat de prins de tijd nam voor mijn verhaal en dat hij mij zo lief knuffelde.”

Medallion

Ook na zijn bezoek aan Atifete Jahjaga, president van de Republiek Kosovo, sprak Charles met mensen die hun familieleden al jaren moeten missen. Van Jahjaga kreeg de Britse troonopvolger een medallion in de Orde van Vrede, Democratie en Humanisme. “Heel erg bedankt”, reageerde Charles. “Ik zal hem koesteren. Wat prachtig, ik ben diep geraakt.”

Charles en Camilla maken een rondreis door de westelijke Balkan. Kosovo is de laatste stop, eerder bezochten de prins en zijn vrouw Montenegro, Servië en Kroatië.


Meer Verenigd Koninkrijk