Secretaris Charles reageert op commentaar

Vorsten

04-02-2015 13:27:00

LONDEN – De particulier secretaris van prins Charles heeft woensdag in een ingezonden brief in The Times gereageerd op het hoofdredactioneel commentaar in diezelfde krant over de geschiktheid van Charles als toekomstig koning.

William Nye spreekt in zijn brief van ‘op slechte informatie berustende speculatie over de houding van de Prins van Wales ten aanzien van zijn rol als koning’. Hij benadrukt dat de prins zich nooit heeft uitgesproken over ‘een zaak die de toekomst betreft, waarvan de datum onbekend is en die alleen tot stand komt na het overlijden van zijn moeder’.

Na een halve eeuw in het openbare leven is niemand zich meer bewust van de noodzakelijke en juiste beperkingen die de rol van constitutioneel monarch met zich meebrengen, aldus Charles’ secretaris. “Mocht de Prins van Wales tot de troon worden geroepen dan zal hij zich laten inspireren door de voorbeelden van zijn moeder en grootvader, terwijl hij ook zal putten uit zijn eigen levenslange ervaring van dienstbaarheid.”

In het commentaar had The Times, die de afgelopen dagen een uittreksel publiceerde uit een donderdag verschijnende biografie over de prins, scherp uitgehaald naar Charles die van plan zou zijn als koning een zeer actieve rol te spelen in de maatschappij, anders dan zijn zich nergens mee bemoeiende moeder koningin Elizabeth. Op zo’n koning zitten we niet te wachten, bulderde The Times. “Als Charles III zich zo opstelt dan zal zijn koningschap kort en lelijk zijn en is het nog maar de vraag of er na hem nog een koning komt.”

Meer Verenigd Koninkrijk