Prins Charles: ‘Oorlogsmisdaden mogen nooit vergeten worden’

Vorsten

06-05-2014 18:31:00

LONDEN – Prins Charles heeft maandag in Londen zo’n 500 overlevenden van de Holocaust toegesproken. Hij benadrukte dat de oorlogsmisdaden van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten mogen worden.

“Op 15 april 1945 kwamen Britse soldaten voor het eerst bij het concentratiekamp Bergen-Belsen”, begon Charles zijn toespraak in het congrescentrum van Wembley Arena. “De mensen die het geluk hadden om na de Tweede Wereldoorlog geboren te worden, kunnen zich maar weinig voorstellen bij de gruwelijkheden die de soldaten daar aantroffen. Maar voor velen van jullie blijven de misdaden die tijdens de Holocaust tegen de mensheid zijn gepleegd een onuitwisbare persoonlijke ervaring die nu nog even levendig is als ongeveer 70 jaar geleden.”

De prins vertelde dat hij door de jaren talloze Holocaust-overlevers en hun gezinnen heeft ontmoet. “Ik heb veel geleerd van de emotionele verhalen die ze met me deelden – verhalen die inzicht geven in de meest duistere periode in onze geschiedenis en de ongelooflijke kracht van de menselijke geest in zeer uitzichtloze omstandigheden.” Charles citeerde de Joods-Amerikaanse schrijver Elie Wiesel. Deze auteur overleefde de concentratiekampen Buchenwald en Auschwitz en kreeg in 1986 de Nobelprijs voor de Vrede. “Zonder herinneringen is er geen cultuur. Zonder herinneringen zou er geen beschaving, samenleving of toekomst zijn.”

De Britse troonopvolger verzocht de overlevenden te helpen om de jongere generaties bewuster te maken van de gebeurtenissen tijdens de Holocaust. “Niet alleen zodat de slachtoffers nooit worden vergeten, maar ook om er zeker van te zijn dat deze wreedheden nooit meer plaatsvinden. Ik twijfel er niet aan dat jullie ons nog veel kunnen leren.” De volledige speech staat op de officiële site van de prins van Wales.

Meer Verenigd Koninkrijk