Charles steunt inheemse eekhoorns

Vorsten

09-05-2014 15:33:00

LONDEN – De rode eekhoorns in Groot-Brittannië hebben een beslissende slag geslagen in hun overlevingsstrijd tegen hun rivalen, de ooit uit Amerika geïmporteerde grijze eekhoorn. De inheemse dieren krijgen steun van prins Charles, die samen met regeringsfunctionarissen en bosbeheerders de oorlog heeft verklaard aan de indringers.

Het is bij voorbaat een ongelijke strijd. De grijze eekhoorns zijn met 5 miljoen, hun rode tegenstrevers slechts met naar schatting 120.000 tot 150.000, waarvan driekwart in Schotland. De grijze eekhoorns zijn groter en sterker dan de autochtonen, maar gevaarlijker is dat ze drager zijn van een virus dat dodelijk is voor de rode eekhoorns. Vandaar dat besloten is tot actie.

Volgens dierenbeschermers is het zinloos om de grijze eekhoorns massaal te bestrijden. Dat is eigenlijk ook niet nodig. Als een vaccin kan worden ontwikkeld, zouden de rode eekhoorns al gered kunnen worden. Verder kunnen in bossen waar ze veel voorkomen maatregelen worden genomen om de grijze rivalen ‘zachtjes’ te laten verdwijnen. Op die manier blijven de rode beestje onbesmet en ongestoord.

Verjagen

Prins Charles had eerder al eens gezegd dat de grijze eekhoorns verjaagd moesten worden om de inheemse soort te beschermen. Hij steunt nu ook het akkoord dat is gesloten om daadwerkelijk iets te ondernemen.

De rode eekhoorn heeft ook last van concurrentie in Ierland en Italië.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft