Diana twintig jaar geleden overleden

Vorsten

2017-08-31 05:48:00

De Britse koninklijke familie heeft geen bijzondere activiteiten gepland ter herdenking van de sterfdag van Diana, prinses van Wales, donderdag precies twintig jaar geleden. Fans van de in Parijs verongelukte prinses hebben de afgelopen dagen echter wel bloemen gelegd bij het hek van Kensington Palace, waar Diana ook na haar scheiding van prins Charles was blijven wonen.

Tien jaar geleden organiseerden Diana’s zoons William en Harry een groot concert als eerbetoon en was er op de sterfdag zelf een herdenkingsdienst in de Guard’s Chapel, niet ver van Kensington Palace. Dit jaar beperken de prinsen zich tot een wandeling in de zogenoemde ‘witte tuin’ die onlangs als plek van reflectie en rust naast het paleis voor het publiek is geopend. Ook ontmoetten ze daar woensdag vertegenwoordigers van de goede doelen die Diana ten tijde van haar overlijden nog steunde.

William en Harry hebben in de aanloop naar de twintigste sterfdag, waaraan door de Britse media enorm veel aandacht is besteed, ook in een aantal televisie-interviews verteld over hun moeder, over hoe zij destijds haar plotselinge dood hebben ervaren en verwerkt, en hoe ze geschrokken waren over het massale verdriet van de Britse bevolking. William had het eng en gek gevonden, al die mensen die het uitschreeuwden van verdriet terwijl ze Diana helemaal niet kenden.

Abstract begrip

Pas jaren later, zo bekende de prins, had hij er meer van begrepen en besefte ook hij hoeveel Diana voor veel mensen had betekend, mede door haar onorthodoxe taakopvatting en ogenschijnlijke benaderbaarheid. Zo droeg ze anders dan de rest van de vrouwen in de koninklijke familie bij voorkeur geen handschoenen omdat ze echt fysiek contact met mensen op prijs stelde.

William heeft ook verklaard dat wat hem betreft alles nu wel is gezegd over zijn moeder. Hij ziet in elk geval geen herhaling van de openhartige ontboezemingen van hem en zijn broer. Met het verstrijken van de jaren wordt ook de groep Britten groter die nauwelijks weten wie de prinses was. Opiniepeilingen laten zien dat het vooral vijftigplussers zijn die Diana nog als ‘prinses van het volk’ (People’s Princess) eren en herinneren. Voor de jeugd is zij een abstract begrip.

William en Harry zullen echter ervaren dat over vijf jaar de Britse media andermaal flink zullen uitpakken rond haar 25e sterfdag. Diana verkoopt nog steeds bijzonder goed, zo bekende menig hoofdredacteur. Twee fans bij Kensington Palace hadden zich woensdag ook al goed voorbereid op de komende jaren. De cijfers op het grote op het paleishek aangebrachte spandoek konden elk jaar makkelijk worden overgeplakt en aangepast, zo vertelden ze trots nadat de prinsen voor het hek bloemen hadden gelegd.


Meer Verenigd Koninkrijk

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.