Elizabeth houdt eigen herdenking Mandela

Vorsten

08-12-2013 08:02:00

LONDEN – Koningin Elizabeth houdt volgend jaar een eigen herdenkingsdienst voor de vorige week overleden Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Dat gebeurt in Westminster Abbey op een nog nader te bepalen datum. Het is voor het eerst dat voor een niet-Brit zo’n herdenking wordt gehouden. Mandela en Elizabeth, door de Zuid-Afrikaan aangeduid als ‘mijn vriendin Elizabeth’ konden het goed met elkaar vinden.

De Britse koningin is dinsdag niet in Johannesburg voor de herdenkingsdienst daar die onder andere door de Amerikaanse president Barack Obama, de koningen Filip en Willem-Alexander en prins Albert van Monaco en zijn vrouw Charlène wordt bijgewoond. De reis is te ver en te vermoeiend voor de inmiddels 87-jarige vorstin. De verwachting is dat prins Charles en mogelijk ook Camilla naar Zuid-Afrika zullen gaan.

Koningin Elizabeth liet na het overlijden van Mandela weten ‘diepbedroefd’ te zijn. Ze ontmoette Mandela voor het eerst in 1991 tijdens een top van het Gemenebest in Zimbabwe. Mandela was toen net een jaar vrijgelaten na een gevangenschap van 27 jaar.

Meer Verenigd Koninkrijk