Elizabeth legt in kerstspeech nadruk op verzoening

Vorsten

2019-12-24 01:17:19

Koningin Elizabeth heeft het in haar kersttoespraak over de 75-jarige herdenking van D-day en het belang van verzoening. Buckingham Palace gaf onder embargo al iets vrij over de toespraak van de Queen die op eerste kerstdag wordt uitgezonden.

“Degenen die voorheen gezworen vijanden waren, kwamen aan weerszijden van Het Kanaal bijeen voor herdenkingen”, zegt Elizabeth over 75 jaar na D-day. “Door het verleden achter ons te laten en samen verder te gaan, eren we de vrijheid en democratie waar ooit een zeer grote prijs voor is betaald.” Volgens de Queen waren de verschillende herdenkingen ultieme voorbeelden van verzoening.

Het belang daarvan onderstreept de Britse vorstin nogmaals door het geloof en het leven van Jezus aan te halen. Elizabeth zegt dat “kleine stappen, genomen vanuit geloof en hoop, diepgewortelde verschillen kunnen overwinnen met als gevolg harmonie en begrip”. “Het pad is natuurlijk niet altijd even soepel, en kan dit jaar nogal gevoeld hebben als hobbelig, maar kleine stappen kunnen een wereld van verschil maken.”

Privécollectie

Elizabeth hield haar speech in de ‘Green Drawing room’ van het kasteel in Windsor, waar ze werd omringd door familiefoto’s. Zo komen foto’s van prins Charles en diens vrouw Camilla duidelijk in beeld, om stil te staan bij de titel prins van Wales die Charles vijftig jaar draagt. Ook een foto van prins William en zijn gezin is te zien, net als een foto van Elizabeths echtgenoot prins Philip die uit de privécollectie van de vorstin komt.

Ook is al bekendgemaakt welke kleding Elizabeth dit keer draagt voor haar kersttoespraak. Ze koos de koningsblauwe jurk van ontwerpster Angela Kelly die ze in 2013 voor het eerst droeg voor The Queen’s Birthday Parade. Elizabeth draagt ook de Prince Albert-broche. Het gouden sieraad met saffieren en diamanten werd in 1840 geschonken door prins Albert aan koningin Victoria.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt