‘Elizabeth moet plaatsmaken voor nieuwe generatie’

Vorsten

23-04-2014 09:20:00

SYDNEY – Het bezoek van prins William, zijn vrouw Catherine en hun zoon prins George leidt in Australië niet alleen tot juichende krantenverslagen. In de Sydney Morning Herald laat journalist Paul Sheehan woensdag een tegengeluid horen. Niet ten voordele van het uitroepen van de republiek, maar voor een snel aftreden van Williams grootmoeder koningin Elizabeth.

“Ze moet een voorbeeld nemen aan de Nederlandse koningin Beatrix”, aldus Sheehan. De Australiër stelt vast dat de republikeinse beweging in zijn land zo goed als dood en begraven is. De Australiërs hebben het liefst een staatshoofd dat ver boven de politiek staat en zich daar ook niet mee bemoeit. De monarchie, met koningin Elizabeth als staatshoofd, is daarvoor de beste garantie gebleken. “Al 62 jaar lang”, weet Sheehan. “De republikeinen zijn al die tijd niet met een serieus alternatief gekomen of met steekhoudende argumenten”, stelt hij.

Het is echter tijd de monarchie een nieuwe impuls te geven. “Het is tijd dat Elizabeth plaats maakt voor een volgende generatie, zoals dat vorig jaar in Nederland ook is gebeurd”, schrijft hij. Als ze wil kan ze haar 65e regeringsjubileum nog vieren, in 2017, maar dan moet het echt afgelopen zijn. “Langer blijven is egoïsme, geen dienstbaarheid aan het land. Het is een gebrek aan vertrouwen in haar opvolger prins Charles, die nu al de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.”

Een koningin ouder dan 90 – Elizabeth is maandag 88 geworden – is geen goed idee. “Kijk naar koningin Beatrix en naar de koninginnen Juliana en Wilhelmina voor haar. Die maakten ook plaats voor een jongere generatie. Elizabeth doet er goed aan dat voorbeeld te volgen, zodat het daarna voor Charles ook weer makkelijk wordt om afstand te doen ten gunste van William, die nu met zoveel succes door Australië toert.”

Meer Verenigd Koninkrijk