Elizabeth II bíjna langst regerende monarch

Vorsten

2014-04-21 13:11:00

LONDEN – De Britse koningin Elizabeth II, die maandag 88 jaar is geworden, heeft nog zeventien maanden te gaan tot ze haar betovergrootmoeder koningin Victoria passeert als langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Elizabeth moet het daarvoor nog volhouden tot 11 september 2015. Op basis van haar huidige gezondheid moet dat geen probleem zijn.

De Britse media staan ter gelegenheid van de koninklijke verjaardag uitgebreid stil bij de robuuste gezondheid van Elizabeth. Er worden vergelijkingen gemaakt met haar moeder, die maar liefst 101 jaar oud werd. “De koningin heeft een betere en gezondere leefwijze dan haar moeder”, aldus Elizabeth-biograaf Gyles Brandreth in The Daily Telegraph. De koningin zou haar moeders leeftijd zomaar kunnen evenaren.

Elizabeth is op haar 88ste ook nog zeer actief. In juni is er een staatsbezoek aan Frankrijk en woont ze de herdenking van de geallieerde landing in Normandië bij. Eerder deze maand ging ze naar Rome voor een lunch met de Italiaanse president Giorgio Napolitano en een kennismakingsgesprek met paus Franciscus. Op Windsor ontving ze onlangs de Ierse president Michael Higgins.

Hoge leeftijd

Toch is de koninklijke agenda aangepast aan de hoge leeftijd van de vorstin en haar inmiddels al 92-jarige echtgenoot prins Philip. De prinsen Charles en William en prinses Anne nemen steeds vaker de uitreiking van lintjes en het geven van ridderslagen voor hun rekening. Dat scheelt Elizabeth een uurtje staan. Zij reikt ook tijdens zo’n uur minder lintjes uit dan voorheen. Het tempo ligt lager, zo weten haar medewerkers. Ook vinden er meer plechtigheden plaats op Windsor Castle, waardoor de koningin een ritje naar Buckingham Palace in het hartje van Londen bespaard blijft.

Ondanks haar hoge leeftijd, is aftreden voor Elizabeth geen optie. Ze heeft al in 1947, toen nog als prinses Elizabeth, in een toespraak beloofd haar leven in dienst te stellen van het koninkrijk, en aan die belofte houdt ze vast. Koningin is ze voor het leven, nu al 62 jaar lang. En mocht ze de leeftijd van haar moeder halen, dan wordt het zeker 75 jaar. Voor troonopvolger prins Charles (nu 65, dan eventueel 78) blijft er dan weinig regeringstijd over. Hij is nu al de troonopvolger met de langste tijd in de wachtkamer.Het nieuwste nummer

Ook online te bestellen

Meer Verenigd Koninkrijk