Engelse ‘roodhaarextremist’ veroordeeld

Vorsten

22-12-2015 19:33:00

SOUTHAMTON (ANP) – Een man die de roodharige prins Harry op de Britse troon wilde door andere pretendenten uit de weg te ruimen, is dinsdag in Engeland schuldig bevonden aan het beramen van terreurdaden. De 37-jarige Mark Colborne gaat nu voor onbepaalde tijd achter de tralies naar aanleiding van zijn psychische toestand, bepaalde de rechter in Southampton.

Colborne heeft uitgebreide voorbereidingen getroffen om aanslagen te plegen. Hij stelde zich de Noorse extremist en massamoordenaar Anders Breivik als voorbeeld. Breivik vermoordde gemotiveerd door extreemrechtse denkbeelden in de zomer van 2011 77 overwegend jonge mensen in Noorwegen.

De roodharige Colborne vond dat hij uit naam van het Arische volk in actie moest komen. Hij zou de Prins van Wales om het leven brengen. Daarmee zou de ,,de tirannie van de zwartharige Kaukasiërs” een flinke slag worden toegebracht en was de weg vrij voor prins Harry om de troon te bestijgen.

De jury in de rechtszaak geloofde niet dat de verwarde Colborne enkel fantaseerde. De voorbereidingen en de in dagboeken opgeschreven plannen, hebben aangetoond dat de ‘roodhaarextremist’ serieus aanslagen beraamde.


Meer Verenigd Koninkrijk