Europese vorstenhuizen sturen bloemenkransen naar Elizabeth

Vorsten

2021-04-18 14:23:55

Een groot deel van de Europese vorstenhuizen heeft bloemenkransen naar de Britse koninklijke familie gestuurd als laatste groet aan de vorige week overleden prins Philip. Uit Nederland kwamen twee grote witte kransen namens het koningspaar en prinses Beatrix, zo merkten verschillende Britse royaltyverslaggevers op Twitter op.

Andere kransen kwamen onder meer uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. De bloemen lagen zaterdag in het gras waar de rouwstoet langsreed.

Na het overlijden van Philip plaatste het Nederlandse koningshuis al een herinnering aan de hertog van Edinburgh op sociale media. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gedenken hem “met groot respect”, zo lieten ze weten. “Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden. Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk. Onze liefdevolle gevoelens van meeleven gaan uit naar Hare Majesteit Koningin Elizabeth en alle leden van de koninklijke familie.”

Voor zover bekend troffen Willem-Alexander en Máxima prins Philip in november 2015 voor het laatst. Toen reisde het koningspaar af naar Londen voor Remembrance Sunday. De koning legde een krans om de Britten te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland, in 2015 precies zeventig jaar geleden.

Het koningspaar bracht in 2018 een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Prins Philip was niet betrokken bij het openbare programma van het bezoek. Ook bij het meest recente officiële bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan het Verenigd Koninkrijk in 2019, toen de koning werd geïnstalleerd tot ridder in de Orde van de Kousenband, was Philip voor zover bekend niet aanwezig.


Meer Verenigd Koninkrijk