Extra aandacht voor gezondheidssector bij uitdelen Britse lintjes

Vorsten

27-09-2020 12:13:32

Koningin Elizabeth heeft dit jaar bij het toekennen van de zogeheten Birthday Honours, vergelijkbaar met de lintjesregen in Nederland, extra aandacht voor het werk dat dokters, verplegers, fondsenwervers en vrijwilligers hebben gedaan tijdens de coronacrisis.

De lijst wordt normaal gesproken al in juni, bij de viering van Elizabeths verjaardag, gepubliceerd maar dat werd uitgesteld om mensen die een sleutelrol speelden in de eerste maanden van de uitbraak toe te kunnen voegen. De bekendmaking is nu op 10 oktober.

De ‘honours’ worden al sinds de regeerperiode van koningin Victoria uitgereikt en zijn niet alleen bedoeld voor beroemde mensen, maar ook “gewone mensen” die een bijzondere bijdrage voor de maatschappij hebben geleverd. Ze worden twee keer per jaar uitgereikt: op de viering van de verjaardag van de koningin in juni en aan het eind van het jaar.

Tom Moore

In juli ridderde koningin Elizabeth al wel de 100-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore. Hij werd daarmee geëerd voor zijn inzamelingsactie tijdens de coronacrisis, waarmee hij tientallen miljoenen euro’s bijeenbracht voor de Britse gezondheidszorg.

Het was een van de weinige keren dat de vorstin zich dit jaar liet zien. Elizabeth bleef met haar 94 jaar steeds afgeschermd uit vrees voor een coronabesmetting.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord