Sophie heeft veel van Elizabeth geleerd

Vorsten

29-12-2014 07:09:00

LONDEN – Sophie, de echtgenote van prins Edward, heeft veel geleerd van koningin Elizabeth wat betreft het uitvoeren van koninklijke taken. Dat vertelt de gravin van Wessex in een interview met Harper’s Bazaar, waarvan verschillende Britse media een voorproefje hebben gepubliceerd.

“De kunst om betekenisvol te praten moet aangeleerd worden”, zegt Sophie, die het interview gaf ter gelegenheid van haar 50e verjaardag op 20 januari. “Het is moeilijk om mensen het gevoel te geven dat het gesprek dat je met ze had de moeite waard was, maar de koningin is hier heel goed in – ze geeft iedereen het gevoel speciaal te zijn.”

Sophie Rhys-Jones kreeg veel kritiek toen ze in 1999 als burgermeisje met een lid van de Britse koninklijke familie trouwde. In 2001 verergerde dit toen ze controversiële uitspraken over familieleden en politici deed aan een undercover journalist. Zo zei ze dat mensen niet wilden dat Camilla koningin wordt en dat Tony Blair niets van het platteland wist.

In 2002 besloten prins Edward, die als theaterproducent werkte, en pr-dame Sophie hun carrières op te geven om fulltime koninklijke taken uit te voeren. Zo kwam Sophie het afgelopen jaar 225 keer in actie, onder meer voor de ruim 70 hulporganisaties waaraan ze verbonden is. “In het begin ging ik zo snel mogelijk overal heen, maar als je naar de koningin kijkt, zie je dat ze alles rustig aan doet, en ik hoop dat ik heb geleerd de kamer niet binnen te stormen, maar de dingen net wat eleganter te doen.”

Meer Verenigd Koninkrijk