Ieren willen aandacht voor hongersnood

Vorsten

2017-05-07 15:51:00

Prins Charles moet bij zijn komende officiële bezoek aan Ierland ook aandacht besteden aan de slachtoffers van de Grote Hongersnood die het eiland in het midden van de negentiende eeuw trof. Naar schatting een miljoen Ieren zijn in de jaren 1845-1852 bij ‘An Gorta Mór’, zoals het in het Iers heet, om het leven gekomen en nog eens een miljoen emigreerden naar landen als de Verenigde Staten en Australië.

Het ‘Comité voor de herdenking van de slachtoffers van de Ierse hongersnood’ heeft Charles gevraagd bij zijn visite niet alleen stil te staan bij de Ierse slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog – de aanleiding voor zijn bezoek met echtgenote Camilla – maar ook bij doden van de hongersnood.

‘Dat kan een einde maken aan het jarenlange stilzwijgen erover en de ontkenning daarvan met name bij onze buren en kan gesprekken en discussies op gang brengen over de gevolgen en de nalatenschap van An Gorta Mór’, aldus het Comité, zo meldt Irish Central. De hongersnood, mede veroorzaakt door de aardappelziekte en de wijze van landeigenschap in Ierland dat destijds deeluitmaakte van het Verenigd Koninkrijk, is nog altijd een open zenuw in de Ierse gemeenschap en diaspora.

Prins Charles hoeft zijn programma niet om te gooien aldus het Comité. Op dezelfde begraafplaats in Dublin waar hij de oorlogsdoden komt herdenken staat sinds vorig jaar ook een gedenkteken voor de talloze Ieren die van de honger omkwamen. Charles en Camilla worden later deze maand behalve in Dublin ook verwacht in Kildare en Kilkenny.


Meer Verenigd Koninkrijk