Inwoners Jamaica willen af van koningin Elizabeth

Vorsten

10-08-2020 17:13:25

Koningin Elizabeth dreigt een van haar ‘realms’ kwijt te raken. Volgens een opiniepeiling in opdracht van de lokale krant Jamaica Observer vindt een ruime meerderheid van 55 procent van de bevolking van de Caribische eilandstaat het hoog tijd dat er een einde komt aan de regering van de Queen. Die is sinds Jamaica op 6 augustus 1962 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk staatshoofd gebleven. In de peiling was 30 procent voor behoud van de koningin.

Jamaica heeft de afgelopen jaren regelmatig gesproken over de laatste stap naar echte onafhankelijkheid: het aanstellen van een eigen staatshoofd. “Ik ben de grootste fan van koningin Elizabeth. Ze is een geweldige vrouw en ik heb veel liefde en respect voor haar, maar het is na 50 jaar onafhankelijkheid tijd dat we onze eigen zaken regelen”, aldus premier Portia Simpson Miller zeven jaar geleden in een interview met de Jamaica Observer.

Het gouden jubileum van de onafhankelijkheid ging echter voorbij zonder wijziging. Haar opvolger Andrew Holness stelde bij zijn aantreden in 2016 voor om binnen jaar met een wetsvoorstel te komen dat van Jamaica een republiek moest maken. Maar ook bij hem is het bij woorden gebleven, zoals dat de afgelopen jaren ook gebeurde op Barbados en Saint Vincent, waar overigens wel een referendum werd gehouden.

De Queen, die van zestien landen staatshoofd is, heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de verschillende landen zelf bepalen welke staatsvorm ze wensen. Naast het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer ook koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een hele trits voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied, waaronder dus ook Jamaica.














Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.