Japan heeft ‘William koorts’

Vorsten

2015-03-01 15:09:00

TOKIO – De losse omgangsvormen en toegankelijkheid van prins William hebben in Japanse media geleid tot een vergelijking met kroonprins Naruhito en de mores van het eigen keizerlijke hof. Die vergelijking viel royaal uit in het voordeel van de Britse prins, die zondag een vierdaags bezoek aan Japan afsloot en inmiddels is aangekomen in China.

Het Japanse keizershuis wordt gedicteerd door een strak en eeuwenoud hofprotocol waarvan niet mag worden afgeweken. De keizer is weliswaar ontdaan van zijn goddelijke status, maar dat wil nog niet zeggen dat de afstand tot de bevolking veel is afgenomen. De keizer en ook kroonprins Naruhito hebben af en toe wel geprobeerd om toegankelijker te worden, maar de hofhouding wierp telkens weer barricades op.

Dat maakte het contrast met William des te groter. “In vergelijking met de keizerlijke familie is hij zo vriendelijk”, noteerde de Japan Times in een verslag over het bezoek van prins William. Hij was niet te beroerd om een samoerai-kostuum aan te trekken, grappen te maken over zijn broer Harry en een pruik, of uitgebreid handen te schudden met de duizenden Japanners die voor zijn visite waren uitgelopen.

‘William koorts’ noteerde het Chinese staatspersbureau Xinhua, in navolging van de koorts die de Japanners in 1995 beving toen Williams moeder Diana op bezoek was. De Britse regering zet de leden van de koninklijke familie in voor de promotie van Britse handelswaar terwijl Japan de keizerlijke familie min of meer opgesloten houdt in het paleis. Mede daardoor is kroonprinses Masako depressief geworden. Haar talenten werden en worden niet benut, zoals andere monarchieën wel hun prinsen en prinsessen de wereld insturen.


Meer Verenigd Koninkrijk