Kersttoespraak van de Queen dit jaar geheimgehouden

Vorsten

25-12-2020 12:24:09

Britain's Queen Elizabeth II records her annual Christmas broadcast in Windsor Castle, Berkshire, Britain December 24, 2020. Picture taken December 24, 2020. Victoria Jones/Pool via REUTERS

De Britse media hebben hun zin gekregen. Buckingham Palace heeft dit jaar niks losgelaten over de kersttoespraak van koningin Elizabeth. In voorgaande jaren werden in de aanloop naar kerst hele stukken al vrijgegeven om de aandacht te vestigen op de boodschap van de Queen die traditiegetrouw op eerste kerstdag om 15.00 uur Britse tijd wordt uitgezonden. Maar dat betekende dat erna niets meer te melden viel. De inhoud was al bekend.

“Het bedierf de verrassing en verminderde de invloed”, aldus koninklijk huis verslaggever Richard Palmer van de Daily Express eerder deze maand. “Het paleis beveelt geheimhouding” kopte zijn krant in chocoladeletters op de voorpagina. Dit om te zorgen dat de speech “een dramatisch effect heeft”. Palmer voegde eraan toe er dit coronajaar weinig fantasie nodig is om te weten waarover de koninklijke toespraak zal gaan. “De verwachting is dat meer mensen dan ooit zullen kijken.”

Koningin Elizabeth kijkt zelf ook, zo heeft ze wel eens verteld. Ze bevindt zich voor het eerst sinds 1988 niet op haar landgoed Sandringham maar in Windsor Castle, waar ze vanwege de strenge coronamaatregelen samen met echtgenoot prins Philip geen familiebezoek mag ontvangen. Ook de traditionele kerkgang moest de Queen overslaan.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.