‘Kloof tussen William en Harry ontstaan door pijn en trauma’

Vorsten

07-10-2020 18:42:12

De vermeende kloof tussen prinsen William en Harry heeft meerdere oorzaken. Dat schrijft historicus Robert Lacey althans in zijn aankomende boek over de broers waarvan People alvast een stukje heeft gepubliceerd. Vooral de andere wijze waarop de twee zijn omgegaan met pijn en trauma zou een reden zijn voor hun verslechterde band.

Volgens Lacey, ook adviseur van de Netflix-serie The Crown, zijn de prinsen in de laatste jaren uit elkaar gegroeid. “Beide broers zijn beschadigd door hun opvoedingen; beiden hebben met andere oplossingen gereageerd”, schrijft hij in Battle of Brothers: The Inside Story of a Family in Tumult. “Er is zo veel pijn en trauma, dat al teruggaat naar het begin.”

Waar vaak wordt gefluisterd dat Meghan tussen de broers is gekomen, ligt dat volgens Lacey anders. De prinsen zijn opgevoed “om hecht en beschermend naar elkaar te zijn.” De spanningen groeiden toen William al op jonge leeftijd werd voorbereid op zijn rol als aankomende troonopvolger en Harry geen specifieke rol kreeg toebedeeld. “Fundamenteel voor het hele verhaal is het gevecht tussen liefde versus plicht.”

De historicus vreest een “tragedie” als de prinsen het niet kunnen bijleggen. Vooral nu Harry sinds zijn stap terug binnen het Britse koningshuis in Amerika woont. “Het is vergelijkbaar met de abdicatie van Edward VII in 1936 en de dood van prinses Diana in 1997”, legt hij uit. “Het is net zo groot en het is een uitdaging die nog niet is opgelost.”


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord