Koningin Elizabeth bezoekt Bergen-Belsen

Vorsten

2015-06-26 13:37:00

BERGEN – Met een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen heeft de Britse koningin Elizabeth vrijdagmiddag haar vijfde staatsbezoek aan Duitsland afgesloten.

Volgens de Britse ambassade was het een persoonlijke wens van de vorstin het voormalige concentratiekamp te bezoeken. De 89-jarige monarch en haar man prins Philip legden een krans bij het monument voor de slachtoffers van het naziregime.

Ze sprak met overlevenden van de Holocaust en veteranen van de Britse strijdkrachten. Bergen-Belsen werd zeventig jaar geleden bevrijd door Britse troepen. In het concentratiekamp zijn tussen 1940 en 1945 meer dan 70.000 gevangenen en krijgsgevangenen gedood, onder wie Anne Frank op 15-jarige leeftijd. Op de plek staan geen barakken of wachttorens meer, maar meerdere gedenktekens en sinds 2007 een groot documentatiecentrum.

In de loop van vrijdagmiddag pakten Elizabeth en Philip het vliegtuig op het militaire vliegveld en vlogen ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. Het staatsbezoek begon dinsdagavond. Er was afgelopen week onder meer een staatsbanket en ontmoetingen met bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana