Koningin Elizabeth bijna aan einde vakantie

Vorsten

2019-02-03 17:07:00

Koningin Elizabeth koos zondag de Petrus- en Pauluskerk in het dorpje West Newton voor de laatste kerkdienst van haar lange winterverblijf op het landgoed Sandringham. De Queen vertrekt komende week weer richting Londen.

Bijna 200 belangstellenden hadden zich in de kou voor de kerk verzameld in de hoop op een praatje met de koningin die enkele dagen voor kerstmis haar intrek nam op Sandringham. Daar brengt ze sinds jaar en dag de feestdagen door, afwisselend bezocht door leden van haar omvangrijke familie.

De in een perzik kleurige jas gestoken koningin vertelde zondag desgevraagd aan een omstander zeer van haar verblijf te hebben genoten. Afgelopen week werd ze nog gespot tijdens een jachtpartij waaraan ook dochter prinses Anne en haar man Tim Laurence deelnamen, en de voormalige Britse Formule 1-rijder Sir Jackie Stewart.

George VI

De inmiddels 92 jaar oude Elizabeth hecht eraan elk jaar op 6 februari op Sandringham te zijn. Dat was de dag in 1952 dat haar vader koning George VI overleed en zij daardoor automatisch koningin werd.

De wintervakantie van Elizabeth en Philip kreeg dit jaar extra aandacht doordat Philip met zijn Land Rover even buiten Sandringham een botsing veroorzaakte, waarbij twee vrouwen licht gewond raakten en een baby ongedeerd bleef.

Geen veiligheidsgordel

Het ongeluk lokte een enorme discussie uit over de wijsheid dat de 97-jarige hertog van Edinburgh nog zelfs achter het stuur kroop, terwijl hij toch een legertje chauffeurs tot zijn beschikking heeft. Dat hij kort na het ongeval werd gefotografeerd zonder veiligheidsgordel verhevigde de polemiek.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?