Koningin Elizabeth dubt over vakantie in Schotland

Vorsten

28-06-2020 12:13:08

Koningin Elizabeth (94) staat binnenkort voor een belangrijke persoonlijke beslissing. Is het veilig en verstandig om Windsor Castle in te ruilen voor Balmoral, haar Schotse zomerverblijf? De afgelopen 68 jaar heeft ze daar altijd elf tot twaalf weken doorgebracht, van eind juli tot begin oktober. Ze bewaart er geweldige herinneringen aan en geniet er volop van de ruige natuur. Maar kan ze er in deze tijd van coronabeperkingen en gevaar wel naar toe?

De vorstin is allereerst gebonden aan het advies van de regering. Niet alleen voor haar persoonlijk maar ook voor mensen van haar leeftijdsgroep. Het ziet er naar uit dat de geldende beperkingen worden versoepeld, waardoor een reis naar Schotland mogelijk wordt. Maar daarmee is het niet meteen ook verstandig. De koningin en haar man prins Philip (99) reizen niet alleen. Ze hebben een hele staf bij zich en de vraag is of die ook zonder meer mee kan naar Balmoral.

De Queen verblijft sinds 19 maart in Windsor, waar ze door een kleine groep vertrouwelingen wordt bijgestaan. De staf werkt bij toerbeurt en isoleert zichzelf ook tegen besmetting met het virus. Zo’n zelfde rotatiesysteem moet worden opgesteld in Schotland, zeker wanneer niet dezelfde mensen met haar meegaan.

Vraag is ook wat de koningin en prins Philip al die weken in Schotland willen doen indien de beperkingen voor bezoek en het ontvangen van gasten blijven bestaan. Elizabeth ontvangt in de loop van haar verblijf gewoonlijk haar hele familie, maar bijvoorbeeld ook de premier die een weekeindje komt logeren. Verder zijn er uitstapjes in de omgeving en bezoeken aan Highland-games. Dat alles lijkt voor haar niet weggelegd. Het risico op besmetting is te groot. Vandaar de lastige afweging: gaan of niet gaan.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.