Koningin Elizabeth krijgt toch eerbetoon

Vorsten

04-06-2020 05:46:08

Koningin Elizabeth krijgt dit jaar toch een militair saluut voor haar 94e verjaardag. Dat heeft Buckingham Palace tegenover Britse media bevestigd. De Welsh Guards zullen op zaterdag 13 juni een eerbetoon brengen op de quadrangle – de vierhoek – van Windsor Castle. De verwachting is dat de Queen, die sinds maart in Windsor verblijft, zelf ook een kijkje komt nemen, al was het maar vanachter het raam.

De ‘royal salute’ komt in de plaats van het traditionele Trooping the Colour dat oorspronkelijk diezelfde dag in Londen gehouden had moeten worden en waarmee de verjaardag van het staatshoofd altijd officieel wordt gemarkeerd. Daarbij zijn honderden militairen betrokken, terwijl tienduizenden belangstellenden naar de Mall en Buckingham Palace trekken om de koningin en haar familie te zien.

De coronacrisis maakte al in een vroeg stadium duidelijk dat de feestelijkheden en de militaire show dit jaar niet door konden gaan. Alternatieven waren ook niet voorhanden, zo liet het paleis al in een vroeg stadium weten. Maar nu de coronamaatregelen in Engeland worden versoepeld, is besloten tot een eerbetoon op de begrasde en gedeeltelijk ommuurde binnenplaats van het kasteel, op de plek waar eerder president Donald Trump werd verwelkomd toen hij op theevisite kwam.

Als de reisbeperkingen in het Verenigd Koninkrijk worden versoepeld dan kunnen ook andere leden van de koninklijke familie bij de ceremonie aanwezig zijn.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord