Koningin Elizabeth moet prins Philip nu jaar missen

Vorsten

09-04-2022 03:42:03

Het is zaterdag precies een jaar geleden dat de Britse prins Philip op 99-jarige leeftijd overleed op Windsor Castle. De echtgenoot van koningin Elizabeth kampte de laatste jaren van zijn leven met gezondheidsproblemen en lag kort voor zijn dood nog bijna een maand in het ziekenhuis met een infectie en voor een behandeling aan een bestaande hartaandoening.

De koninklijke familie heeft voor zaterdag geen herdenking voor Philip aangekondigd. Afgelopen maand werd de prins al herdacht met een dienst in de Westminster Abbey in Londen waarbij vorsten uit heel Europa, onder wie ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, aanwezig waren.

De buitenlandse gasten ontbraken op zijn uitvaart op 17 april. De dienst werd klein gehouden vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Daarnaast wilde de prins ook geen staatsbegrafenis, hoewel hij daar wel recht op had. In 2017 deed Philip een stap terug binnen het Britse koningshuis en hij leidde sindsdien een teruggetrokken bestaan.

Philip trouwde in 1947 met Elizabeth; toen nog geen koningin. Het koppel kreeg samen vier kinderen: prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel