Koningin Elizabeth voelt coronacrisis in portemonnee

Vorsten

25-09-2020 13:54:34

De inkomsten voor de Britse koninklijke familie zijn flink gedaald door de coronacrisis, zo blijkt uit de verantwoording van de familie over hun inkomsten en uitgaven.

Volgens Michael Stevens, de ‘finance director’ van het koninklijk huis, loopt het hoofdbudget de komende drie jaar zo’n 15 miljoen pond (16,4 miljoen euro) mis. Dat komt vooral doordat veel residenties normaliter openstaan voor toerisme, maar nu vanwege de coronacrisis hun deuren moesten sluiten. Ook een budget dat bestemd is voor grote reparaties aan Buckingham Palace, het hoofdverblijf van de koningin in Londen, zal een tekort van 20 miljoen pond (21,9 miljoen euro) oplopen.

De belastingbetalers hoeven het tekort niet op te hoesten, aldus Stevens. Hij wil mensen die juist in deze tijd wellicht minder of geen werk hebben, daar niet voor laten opdraaien. Daarom is het koninklijk huis onder andere bezig met het bevriezen van bepaalde lonen en nieuwe aanwervingen en moeten niet-essentiële uitgaven verminderd worden. Op die manier moeten het verlies gecompenseerd worden.

Het koningshuis kostte de Britse belastingbetaler in 2019/2020 zo’n 69,4 miljoen pond (75,9 miljoen euro), dat is 2,4 miljoen pond (2,6 miljoen euro) meer dan het jaar ervoor. Het spekken van het hoofdbudget kost de Britse burger 81 cent per persoon per jaar.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord