Mathilde waarschuwt voor afhaken jongeren

Vorsten

2015-05-07 16:21:00

SINT-LAUREINS – Koningin Mathilde heeft donderdag op het paleis in Brussel de Koningin Mathildeprijs 2015 uitgereikt aan de Kruiskenshoeve. In de hoeve kunnen jongeren uit de jeugdzorg terecht voor een time-out.

De Kruiskenshoeve in Sint-Laureins, net onder de grens van Zeeuws-Vlaanderen, draait op twintig vrijwilligers. Jongeren uit twintig jeugdzorginstellingen kunnen er terecht voor een rustperiode op het moment dat de begeleiding vast dreigt te lopen. Door in de moestuin te werken, leren ze hun talenten ontdekken en verantwoordelijkheid op zich te nemen. Jaarlijks verblijven er ongeveer 250 jongeren op de Kruiskenshoeve.

In haar toespraak wees koningin Mathilde op het gevaar voor het afhaken van jongeren. “Uit een recente peiling blijkt dat een op de twee jongvolwassenen geen doel in het leven zou hebben en dat drie vierde van de respondenten zich eenzaam zou voelen”, zei de koningin. “Erger nog: een op de drie zou zich door de samenleving uitgesloten voelen. Cijfers bezorgen hun overigens heel wat argumenten: het aantal werkloze jongeren ligt in België te hoog. Ieder jaar verlaat meer dan 10 procent van de jongeren de schoolbanken zonder enig diploma.”

De Koningin Mathildeprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die zich bezighoudt met kwetsbare groepen in de samenleving. De prijs, ter waarde van 10.000 euro, wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, die een deel van Mathildes toespraak op haar website plaatste.


Meer Verenigd Koninkrijk