Meerderheid Australiërs wil liever een republiek

Vorsten

12-07-2020 12:13:24

De steun voor de monarchie brokkelt af in Australië. De Daily Telegraph publiceerde zondag een opiniepeiling waarin 62 procent van de 4500 ondervraagden zich uitsprak voor een eigen Australisch staatshoofd. Dat is een van de hoogste percentages gemeten en een flinke stijging ten opzichte van de 52 procent twee jaar geleden.

De Australische republikeinse beweging zal er moed uit putten. In 1999 werd een referendum gehouden over het afschaffen van de monarchie maar mede omdat niet duidelijk was hoe het eigen staatshoofd zou worden aangewezen, stemde 55 procent van de kiezers voor behoud van het met Groot-Brittannië en nog veertien andere landen gedeelde koningshuis.

Van een tweede referendum is het daarna niet meer gekomen. De huidige premier Scott Morrison wil het onderwerp niet op de agenda zetten terwijl de oppositiepartijen Labor en de Groenen de afgelopen jaren hebben beloofd er meteen aan te gaan werken. Zij willen de huidige koningin Elizabeth (94) niet met pensioen sturen maar willen wel voorkomen dat haar zoon Charles nog koning van Australië wordt.

Zowel Elizabeth als Charles hebben zich in het debat neutraal opgesteld. De staatsvorm is een zaak van de Australiërs. Vraag is of de republikeinen nog een extra impuls krijgen wanneer dinsdag de tot nu toe geheime correspondentie van de Queen met haar gouverneur-generaal Sir John Kerr uit 1975 over het ontslag van de regering van Gough Whitlam door het Australisch Nationaal Archief wordt vrijgegeven. Het ontslag was controversieel en over de rol en de mogelijke invloed van de koningin is altijd druk gespeculeerd.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.