Richard III met veel vertoon herbegraven

Vorsten

26-03-2015 13:40:00

LEICESTER – De vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III is donderdag met veel vertoon herbegraven in de kathedraal van Leicester. De overblijfselen van de koning werden drie jaar geleden gevonden onder een parkeerplaats vlak bij de kathedraal, waarin hij nu achter het altaar te rusten is gelegd.

Ruim vijfhonderd jaar nadat Richard III was gesneuveld in 1485, bestaan nog steeds veel vraagtekens over de koning. Hij ging als een van de slechtste Engelse koningen ooit de geschiedenisboeken in, maar de deken van Leicester, David Monteith, wilde het daar bij de herbegrafenis niet over hebben. “We vragen ons vandaag niet af of hij een goede koning was of zelfs een goed mens”, zei de voorganger. “Hij is na zijn dood op het slagveld haastig begraven en kreeg niet de begrafenis die een koning waardig was. Nu geven we zijn beenderen terug aan de aarde.”

De honderden aanwezigen in de kathedraal wisten duidelijk niet goed wat ze moesten verwachten van een dergelijke herbegrafenis. Velen kozen voor sobere kleding, maar sommigen kwamen vrolijk gekleed en zoals dat gaat in Engeland waren er ook veel dames met hoedjes. Talrijke officiële vertegenwoordigers droegen formele gewaden en ambtsketenen, zoals dat in vroeger tijden aan het Engelse hof ook heel gebruikelijk was.

Discussie

In de kerkbanken werd vlak voor de dienst begon nog heftig gediscussieerd over de vraag of Richard III echt de kwaadaardige gebochelde koning was zoals hij in een toneelstuk van William Shakespeare is neergezet. “Zeker is dat Richard III de meeste aanhang heeft van alle Engelse koningen, met uitzondering van koningin Elizabeth”, verwees de deken naar de mensen die zijn naam willen zuiveren.

Bij de herbegrafenis waren de jongste schoondochter van de koningin, Sophie, de Gravin van Wessex, en haar neef en diens vrouw aanwezig, de Hertog en de Hertogin van Gloucester. Het publiek dat zich buiten de kathedraal had verzameld, kwam ook voor de populaire acteur Benedict Cumberbatch. Die speelt Richard III in een BBC-verfilming over diens leven en las donderdag tijdens de herbegrafenis een gedicht voor.

Meer Verenigd Koninkrijk