Minder kijkers voor Elizabeth en Juan Carlos

Vorsten

2013-12-26 21:56:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft ook in vergelijking met zijn meer ervaren koninklijke collega’s goed gescoord met het aantal kijkers naar zijn eerste kersttoespraak. Op de verschillende zenders en verschillende tijdstippen keken bijna 2,3 miljoen mensen naar zijn eerder opgenomen boodschap. De koning trok daarmee meer kijkers dan zijn moeder koningin Beatrix een jaar eerder.

De Spaanse koning Juan Carlos, wiens kersttoespraak op kerstavond werd uitgezonden, had nog nooit zo weinig kijkers als dit jaar. Er waren ook nog nooit zo weinig zenders die zijn toespraak uitzonden. Zo gaven de Baskische en Catalaanse regiozenders de koninklijke woorden niet door. Maar het grote publiek kon wel terecht op de nationale zender TVE. De rede van Juan Carlos werd gezien door 6,5 miljoen mensen, 341.000 minder dan een jaar geleden en veel minder dan het record uit het jaar 2000, 9,1 miljoen.

Ook koningin Elizabeth moest het op eerste kerstdag stellen met minder belangstelling, niettegenstaande de unieke beelden die in haar kerstuitzending waren te zien van achterkleinzoon prins George. ‘The Queen’ trok 7,8 miljoen kijkers. Minder dan de 8,7 miljoen van vorig jaar en veel minder dan de 28 miljoen in 1980.


Meer Spanje