Misbruikzaak prins Andrew eind 2022 voor rechter

Vorsten

03-11-2021 17:11:13

De misbruikzaak die loopt tegen de Britse prins Andrew wordt eind volgend jaar inhoudelijk behandeld. Het proces vindt waarschijnlijk plaats tussen september en december 2022, meldde de rechtbank in New York dinsdag.

Rechter Lewis Kaplan noemde de datum tijdens een korte online hoorzitting op voorwaarde dat met het oog op de coronacrisis veilig een jury samengesteld kan worden. De komende tijd leggen al verschillende getuigen een verklaring af onder ede.

Prins Andrew wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van Virginia Giuffre. De tweede zoon van koningin Elizabeth zou haar zo’n twintig jaar geleden hebben misbruikt toen ze jonger was dan 18 jaar. Ze zou geronseld zijn door de veroordeelde en inmiddels overleden zakenman Jeffrey Epstein, die destijds bevriend was met de prins.

Andrew heeft alle aantijgingen tot dusver ontkend. De prins is ook niet aangeklaagd. Eind vorige maand werd duidelijk dat Andrew zelf ook onder ede zal worden verhoord. Hij moet voor 14 juli een verklaring hebben afgelegd, zo bepaalde de rechter.

Afgelopen week werd bekend dat de advocaten van de 61-jarige hertog van York de rechtbank hebben gevraagd om de zaak tegen hem te seponeren omdat het in strijd zou zijn met een schikkingsovereenkomst waar Giuffre in 2009 al mee heeft ingestemd.

Meer Verenigd Koninkrijk