Net als in Nederland wordt ook in het Verenigd Koninkrijk het einde van de Tweede Wereldoorlog ’thuis’ gevierd. De Britse koninklijke familie heeft daarin een belangrijk aandeel, zo heeft de regering al laten doorschemeren. Koningin Elizabeth houdt op de avond van 8 mei, de officiële einddatum van de oorlog in Europa in 1945, een televisietoespraak, maar ook prins Charles laat die dag van zich horen.
De prins van Wales gaat voorlezen uit het dagboek van zijn grootvader koning George VI. Die was destijds koning en verscheen met zijn echtgenote koningin Elizabeth en dochters de prinsessen Elizabeth en Margaret, op 8 mei 1945 op het balkon van Buckingham Palace om met de bevolking het einde van de oorlog te vieren. Ook premier Winston Churchill voegde zich bij het koninklijk gezin. Koning George VI noteerde later zijn indrukken en prins Charles gaat die voorlezen.
Andere leden van de koninklijke familie worden samen met onder anderen premier Boris Johnson ingeschakeld om te videobellen met veteranen en mensen die aan het zogenoemde thuisfront streden. Dat bellen komt in de plaats van publieke festiviteiten. Die zijn afgelast om verspreiding van het coronavirus af te remmen.
Paleisbalkon
Zo was het de bedoeling dat net als bij voorgaande vieringen van het einde van de oorlog de koninklijke familie weer op het paleisbalkon zou verschijnen. De regering roept de Britten nu op om op de avond van 8 mei na de toespraak van de Queen in de deuropening of op het balkon te gaan staan en ‘We’ll meet again’ te zingen, de evergreen uit de oorlog van de inmiddels 103 jaar oude Dame Vera Lynn.
Koningin Elizabeth verwees in haar televisietoespraak naar aanleiding van de coronacris ook naar dat lied, door te stellen dat de Britten elkaar weer zullen zien. ‘We’ll meet again’ is sinds jaar en dag ook het afsluitende lied bij slotevenement van de nationale viering van de Bevrijdingsdag op 5 mei aan de Amstel in Amsterdam.