Nederlandse klokkenspecialist verandert klokken Windsor Castle

Vorsten

24-10-2020 19:59:14

De Nederlandse klokkenspecialist Fjodor van den Broek heeft dit weekeinde naar eigen inschatting zestien uur nodig om te zorgen dat alle vierhonderd uurwerken van Windsor Castle bij het ingaan van de wintertijd weer de juiste tijd aangeven.

Van den Broek is sinds een jaar in dienst van de Royal Collection Trust dat namens koningin Elizabeth het negen eeuwen oude kasteel beheert. De klokkenspecialist studeerde in 2015 af aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven, met als specialisatie het restaureren van antieke klokken. Precies het soort achtergrond dat goed van pas komt in Windsor Castle, de residentie van koningin Elizabeth.

Fjodor van den Broek vertelde de BBC dat zijn collega in Buckingham Palace dit weekeinde nog meer werk heeft want daar staan maar liefst zeshonderd klokken die handmatig bij de tijd gebracht moeten worden. Van den Broek moet er bij zijn werk rekening meehouden dat de uurwerken in de koninklijke keukens vijf minuten voor lopen om te zorgen dat het eten op tijd én warm wordt uitgeserveerd.

Ook zonder de verandering van de zomer- naar wintertijd is er voldoende werk voor de uurwerkconservator. Alle mechanische klokken moeten namelijk ook elke week worden opgewonden en indien nodig worden nagekeken, want soms kunnen uurwerken zo maar uit de pas gaan lopen, zo vertelde Van den Broek aan de BBC.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord