Nieuw-Zeelandse premier verwacht republiek

Vorsten

2018-03-31 11:55:00

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) gelooft dat ze het nog zal meemaken dat haar land de monarchie afschaft en een republiek wordt. ,,Ik denk dat het waarschijnlijk is dat dit tijdens mijn leven gebeurt”. Dat zei Ardern in een zaterdag gepubliceerd interview met de Britse krant The Guardian. De premier zal zelf overigens niet de bijl leggen aan de monarchie. ,,Het is geen prioriteit van mijn regering”, aldus Ardern.

De vorig jaar aangetreden Labour-leider bekende dat kiezers haar er ook niet op aanspreken, anders dan bijvoorbeeld in Australië waar de huidige liberale premier Malcolm Turnbull in het verleden zelfs leider was van de Australische Republikeinse beweging. Turnbull wordt er regelmatig op aangesproken en oppositiepartij Labor heeft aangekondigd na een regeringswissel de verandering van staatsvorm hoog op de agenda te zetten.

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier is een wijziging in haar land niet zomaar mogelijk omdat het fundament onder de staat het Waitangi-verdrag is dat de Maori in 1840 sloten met de Britse kroon. ,,Er is een speciale relatie en alvorens we gaan praten over een wijziging moet dat eerst worden geregeld”, aldus de premier.


Meer Verenigd Koninkrijk

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.