Ophef om cartoon Charlie Hebdo met Meghan en Queen

Vorsten

2021-03-13 21:15:36

Op Twitter is beroering ontstaan vanwege een cartoon van het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Daarop is te zien hoe koningin Elisabeth Meghan met haar knie verstikt. Waarom Meghan Buckingham Palace verliet, staat er bij de tekening op de voorkant van het blad te lezen. “Omdat ik niet meer kan ademen”, antwoordt Meghan.

Het tafereel is een verwijzing naar de arrestatie van de Amerikaan George Floyd. Die overleed nadat een agent hem met zijn knie klem hield. Met de cartoon verwijst het Franse blad naar racisme binnen het Engelse hof. In het interview met Oprah Winfrey suggereerden Harry en Meghan dat er in de koninklijke familie zorgen waren over de huidskleur van prins Archie toen Meghan zwanger was.

Vooral Britse twitteraars vinden de cartoon te ver gaan. Halima Begum, topvrouw van de Britse denktank Runnymede Trust die zich bezighoudt met gelijkheid en inclusiviteit noemt de tekening “fout op elke manier”. “Dit verlegt geen grenzen, maakt niemand aan het lachen of gaat de strijd aan met racisme”, schrijft ze. De cartoon is beledigend en bagatelliseert de problemen volgens Begum.

Nadine White, de journalist die bij de krant The Independent schrijft over racisme, vindt de cartoon walgelijk.


Meer Verenigd Koninkrijk