Pakistan heeft oogje op beroemde diamant Koh-i-Noor

Vorsten

11-02-2016 09:15:00

Het hooggerechtshof van Lahore houdt donderdag een eerste hoorzitting over een bijzonder verzoek. Een Pakistaanse advocaat wil dat de rechters de regering opdracht geven om bij koningin Elizabeth II de wereldberoemde diamant Koh-i-Noor terug te eisen.

Volgens Iqbal Jaffry hebben de Britten deze steen in 1850 geroofd en behoort hij toe aan Pakistan. Volgens een andere versie kreeg koningin Victoria het kleinood in die tijd cadeau en dan kan van teruggave van de tot de kroonjuwelen behorende diamant geen sprake zijn, aldus premier David Cameron enkele jaren geleden.

Aanvankelijk wilde het hof het verzoek niet in behandeling nemen, maar nu is toch besloten te luisteren naar de argumenten van Jaffry. De advocaat inspireerde in december met zijn actie een groep Indiase zakenlieden en acteurs in Groot-Brittannië om op hun beurt het Britse hooggerechtshof te bewegen de koningin te gebieden de diamant terug te geven aan India.

De Koh-i-Noor, de ‘berg van licht’, behoort volgens de actiegroep die zich ook ‘berg van licht’ noemt, India toe. In de tijd dat de Britten het kleinood verkregen, was er nog geen afzonderlijk India of Pakistan.

Meer Verenigd Koninkrijk