Elizabeth geeft echtgenoot onderscheiding

Vorsten

2015-04-22 13:27:00

LONDEN – Prins Philip heeft woensdag de onderscheiding van Ridder in de Orde van Australië gekregen. The Sydney Morning Herald schrijft dat de Hertog van Edinburgh de onderscheiding kreeg uit handen van zijn vrouw, koningin Elizabeth, op Windsor Castle.

Op de website van de Australische krant staan foto’s van de koningin die haar man de ridderorde geeft. Wat de koningin haar man gezegd heeft op het moment dat zij hem de onderscheiding gaf, zal niet bekendgemaakt worden. Een foto is daarentegen wel vrijgegeven. “De foto zegt genoeg”, laat een woordvoerder van het paleis weten.

De Australische premier Tony Abbott maakte op de nationale feestdag Australia Day bekend dat Philip de hoogste onderscheiding zou krijgen als ‘eerbetoon aan een buitengewoon dienstbaar leven’. Abbott nam dit besluit alleen en daar kwam toen best wat kritiek op. Veel Australiërs namen er aanstoot aan dat een ‘buitenlander’ op de nationale feestdag met zo’n archaïsche onderscheiding werd vereerd.

Abbott, die de in 1983 afgeschafte ridderorde weer invoerde, wees alle bezwaren van de hand. Koningin Elizabeth staat als staatshoofd van Australië ook aan het hoofd van de Orde. De twee Dames en de ene Knight die de orde sinds de herinvoering ontvingen, kregen de onderscheiding ook persoonlijk uit handen van de vorstin.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek