Politico deelt draaiboek uitvaart koningin Elizabeth

Vorsten

04-09-2021 11:30:20

Het draaiboek voor de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth is gelekt. De plannen die de Britse regering heeft gemaakt voor de dagen na haar dood, de zogenoemde Operation London Bridge, zijn door de website Politico naar buiten gebracht.

In het document is tot in detail beschreven hoe de tien dagen tussen het overlijden van de koningin en de bijzetting in de huiskapel van Windsor Castle moeten verlopen.

De eerste handeling op de zogenoemde ‘D-Day’, de dag van het overlijden, is een telefoontje van de privésecretaris van de koningin naar de premier. Daarna zullen ook andere hooggeplaatste ministers en topambtenaren worden geïnformeerd. Het publiek wordt van het nieuws op de hoogte gebracht door middel van een officieel bericht. De vlaggen in Whitehall zullen halfstok hangen en de website van het koninklijk huis gaat op zwart. Daar zal alleen een korte mededeling van het overlijden te lezen zijn. Ook worden de plannen voor de uitvaart aangekondigd en om exact 18.00 uur zal de nieuwe koning, nu nog prins Charles, het volk toespreken. In St. Paul’s Cathedral is op dat moment een herdenkingsdienst.

Twee minuten stilte

In het draaiboek staat verder onder andere vermeld dat op de tweede dag na het overlijden (‘D-Day+2’) de kist naar naar Buckingham Palace gaat en dat Charles als nieuw staatshoofd op rondreis gaat door het land, beginnend in Schotland. De koningin zal drie dagen lang opgebaard liggen in Westminster Hall, waar het publiek de laatste eer kan bewijzen. De staatsbegrafenis zelf wordt gehouden in Westminster Abbey en er zal in het hele land twee minuten stilte worden gehouden.

Politico benadrukt dat de gezondheid van Elizabeth, die woont in Windsor Castle, niet achteruit gaat. Buckingham Palace heeft vooralsnog niet gereageerd op de gelekte uitvaartplannen.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.