Prins Andrew (60) heeft stille verjaardag

Vorsten

2020-02-19 13:12:45

De Britse prins Andrew heeft woensdag op sociale media gelukwensen ontvangen van zijn moeder koningin Elizabeth en zijn ex-vrouw Sarah. De hertog van York, de tweede zoon en het derde kind van de Queen, is zestig jaar geworden.

Andrew zal zich enkele maanden geleden de viering van die mijlpaal nog heel anders hebben voorgesteld dan het volgens Britse media nu geplande dineetje met zijn gezin in Royal Lodge, zijn woning in het park van Windsor Castle.

De koningin zou een groot feest organiseren in Buckingham Palace, waar vertegenwoordigers van de organisaties waarmee Andrew was verbonden zouden worden uitgenodigd. Hij zou bevorderd worden tot admiraal en in heel het land zou de vlag uitgaan om zijn verjaardag te vieren. Maar niets van dat alles.

Alleen de klokken van Westminster Abbey luidden woensdag ter ere van Andrew, en dat was alleen maar omdat de abdij onder het gezag van de koningin staat. Andrew immers is uitgerangeerd. Hij heeft in november zijn koninklijke functies neergelegd en de meeste organisaties van goede doelen waarvan hij beschermheer was, hebben hem afgedankt.

Dat alles vanwege zijn vriendschap met de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, die van misbruik van minderjarige meisjes werd beschuldigd en vorig jaar, na te zijn gearresteerd, een einde maakte aan zijn leven. Epstein was daarvoor al eens veroordeeld en desondanks was Andrew hem later weer gaan opzoeken. De prins wordt er bovendien van beschuldigd zelf ook seks te hebben gehad met minderjarigen.

In een poging alle verdenkingen te ontzenuwen besloot Andrew vorig jaar een interview te geven aan de BBC om tekst en uitleg te geven. Het vraaggesprek verliep desastreus en de hertog van York moest uit al zijn functies terugtreden, en wordt sindsdien door iedereen zoveel mogelijk gemeden. Er waren woensdagmorgen dan ook niet de gebruikelijke felicitaties op de accounts van de prinsen Charles, William en Harry.


Meer Verenigd Koninkrijk