Andrew breekt skivakantie af voor spoedoverleg

Vorsten

04-01-2015 20:39:00

LONDEN – Prins Andrew heeft zijn skivakantie in het Zwitserse Verbier afgebroken voor spoedoverleg in Londen. Dat meldden diverse Britse media zondag. De tweede zoon van koningin Elizabeth is in opspraak geraakt doordat een Amerikaanse vrouw heeft verklaard dat ze als minderjarige enkele malen gedwongen was tot seks met de prins. Buckingham Palace heeft inmiddels de aantijgingen al twee keer zeer nadrukkelijk van de hand gewezen.

Zondagskranten toonden foto’s van Andrew met de betrokken vrouw die enkele jaren geleden al een uitgebreid interview had gegeven aan The Mail on Sunday. Toen was niets gemeld over seks met de prins die ze drie keer zou hebben ontmoet, in Londen, New York en op de Amerikaanse Maagdeneilanden. De ontmoetingen waren gearrangeerd door de miljardair Jeffrey Epstein, een vriend van de prins.

Epstein, die een voorkeur had voor zeer jonge meisjes, heeft in 2008 een schikking getroffen met de federale aanklagers. Die zagen af van verder onderzoek naar zijn handelen in ruil voor een betekenis over het bieden van geld aan een minderjarige voor seks. Epstein zat daarvoor 13 maanden in de cel. Andere meisjes die in de loop der jaren door hem waren geronseld waren woest over die schikking, en begonnen een zaak tegen de aanklagers.

Ontmoetingen

De beschuldiging aan het adres van Andrew komt voort uit die al jaren lopende civiele zaak. Virginia Roberts, door de Amerikaanse rechtbank aangeduid met Jane Doe 3 om haar identiteit te beschermen, wil zich aansluiten bij de zaak tegen de aanklagers en heeft in een verzoekschrift gemotiveerd waarom. Dat ze in opdracht van Epstein seks had met de prins is één van de redenen. In The Mail on Sunday is in detail beschreven hoe de ontmoetingen werden geregeld. Virginia was destijds 17.

Prins Andrew raakte eerder al in opspraak door zijn vriendschap met Epstein die hij ook bleef zien nadat die was veroordeeld. De prins stond in zijn jonge jaren bekend als ‘randy Andy’ (‘hitsige Andy’) vanwege zijn veelvuldige vluchtige relaties, en na zijn huwelijk en echtscheiding heeft hij volgens de Britse media weer menig avontuurtje gehad. Dat maakt dat Andrews ontkenningen ook niet zonder meer voor waar worden aangenomen. Virginia, die in Australië woont en moeder is van 3 kinderen, heeft al aangekondigd hard te zullen vechten om haar verhaal erkend te krijgen.

Meer Verenigd Koninkrijk