Andrew op verjaardag bevorderd

Vorsten

2015-02-19 10:03:00

LONDEN – Prins Andrew viert donderdag zijn 55e verjaardag met een promotie. De ‘rear admiral’ in de Royal Navy is op zijn verjaardag bevorderd tot viceadmiraal.

‘Rear admiral’ is een tweesterrenfunctie in de Britse marine, die de zoon van koningin Elizabeth op zijn vijftigste verjaardag kreeg. Viceadmiraal is een driesterrenrang.

De bevordering leidde tot enige kritiek van de actiegroep Republic, die de monarchie wil afschaffen. Volgens Buckingham Palace is de promotie ter gelegenheid van zijn 55e verjaardag geheel volgens de daarvoor geldende richtlijnen en koninklijke tradities. Koningin Elizabeth heeft er zelf haar goedkeuring aan verleend.

Erevoorzitter

De Hertog van York heeft er ook een taak bijgekregen. Hij nam deze week de voorzittershamer in ontvangst van zijn vader prins Philip, die na 41 jaar stopt als erevoorzitter van de koninklijke vereniging van veteranen van het Gemenebest. Prins Andrew neemt die taak nu van hem over, schreef hij woensdag op Facebook.

Prins Andrew raakte onlangs in opspraak toen een Amerikaanse vrouw verklaarde dat ze als minderjarige meerdere keren werd gedwongen tot seks met hem. Buckingham Palace en Andrew zelf hebben dit ontkend.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig