Prins Andrew verliest steun van bedrijfsleven

ANP

18-11-2019 20:25:00

Goede doelen waaraan prins Andrew is verbonden en sponsors van zijn maatschappelijke activiteiten beraden zich of zij de relatie met de in opspraak geraakte hertog van York nog wel willen voortzetten. Volgens de Financial Times hebben in elk geval KPMG en Aon laten weten afstand te nemen van de prins om hun eigen reputatie te beschermen.

Andere bedrijven hebben de Britse zakenkrant verteld dat ze hun betrokkenheid bij bijvoorbeeld [email protected], waar jonge ondernemers hun ideeën en start-ups voor het voetlicht kunnen brengen, heroverwegen of tegen het licht houden. Voor de prins zou het afhaken van sponsors als de Bank of China, Bosch en anderen rampzalig zijn.

Maar bedrijven zijn niet de enige die twijfelen over de band met Andrew. Studenten van de universiteit van Huddersfield willen ook af van Andrew als ‘chancellor’, een stap die het universiteitsbestuur vooralsnog niet bereid is te zetten. “Het enthousiasme van de hertog voor innovatie en ondernemerschap past precies bij het werk van de universiteit. Het paleis heeft alle beschuldigingen aan zijn adres categorisch ontkend en dat werd zaterdag door de hertog van York zelf nog eens herhaald in het BBC-interview”, aldus een woordvoerder.

Onschuldig

In het weekblad The Spectator werd maandag betoogd dat het grootste slachtoffer in de zaak rond de hertog en zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, de onder meer van van misbruik van minderjarige meisjes beschuldigde Amerikaanse zakenman, het juridische uitgangspunt is dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.

Andrew is al veroordeeld, terwijl er nog geen enkel bewijs tegen hem is ingebracht en er ook geen onderzoeken lopen. Er zijn serieuze beschuldigingen tegen hem geuit – dat ook hij seks heeft gehad met minstens een minderjarige – maar dat heeft nog niet geleid tot juridische acties. “Hij mag dan onuitstaanbaar zijn, ook voor hem geldt dat niet de media of het opgehitste publiek moeten oordelen maar de rechter.”

Meer Verenigd Koninkrijk