Prins Charles bedankt Caraïbische Britten op Windrush Day

Vorsten

22-06-2020 14:13:46

Prins Charles heeft de derde viering van Windrush Day maandag aangegrepen om alle Britten met een Caraïbische achtergrond te bedanken voor hun belangrijke bijdragen aan de Britse maatschappij. In een videoboodschap waren er warme woorden van Charles voor de zogeheten Windrush Generation en in het speciaal hun inspanning ook in deze tijd in het door het coronavirus geteisterde Groot-Brittannië.

Windrush Day is in 2018 ingesteld om te herdenken dat 70 jaar eerder, in 1948, het schip MS Windrush aanmeerde in de plaats Tilbury. Aan boord waren zeker 492, maar mogelijk nog veel meer mensen van Afro-Caraïbische afkomst. Zij kwamen naar het Verenigd Koninkrijk op uitnodiging van de Britse regering om te helpen met de wederopbouw van het door de Tweede Wereldoorlog getroffen land.

Naast waardering voor hun werk was er decennialang ook grote intolerantie en racisme richting de groep door witte Britten. De nieuwkomers werden lange tijd geweerd uit veel openbare gelegenheden zoals bars, clubs en zelfs kerken.

“Windrush Day moet ons eraan blijven herinneren dat onze maatschappij een weefsel is van veel rijke culturele diversiteit die onze levens heeft versterkt,” zei Charles.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord