Prins Charles herinnert zich bijzonder bezoek aan Fiji

Vorsten

10-10-2020 14:08:14

Prins Charles heeft zaterdag in een speciale videoboodschap aan de regering en bevolking van Fiji herinneringen opgehaald aan zijn bezoek aan de eilandengroep in de Stille Oceaan, vijftig jaar geleden. Hij was toen namens zijn moeder koningin Elizabeth in Fiji voor de onafhankelijkheidsceremonie. “Dat herinner ik me met veel genoegen”, aldus de Britse troonopvolger.

“Mijn vrouw sluit zich bij mij aan om alle Fijiërs onze speciale zegeningen en felicitaties met vijftig jaar Republiek Fiji aan te bieden. U hebt zoveel te vieren en onze gedachten en wensen gaan uit naar u allemaal”, aldus prins Charles. Hij was diep getroffen door de warmte van zijn ontvangst destijds en de indrukken van de muziek, dans en gastvrijheid zijn hem altijd bij gebleven.

Fiji, dat zo’n 300 eilanden telt en iets minder dan een miljoen inwoners heeft, behield bij de onafhankelijkheid op 10 oktober 1970 aanvankelijk koningin Elizabeth als staatshoofd. Pas in 1987 werd Fiji een republiek, na enkele staatsgrepen en getouwtrek om de macht tussen de inheemse bevolking en de grote minderheid van Indiase afkomst die door de Britten naar de kolonie waren gebracht. Fiji werd een tijdje uit het Gemenebest (2009-2014) gezet, maar is nu weer volwaardig lid.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord