Prins Charles opent in plaats van Elizabeth parlementair jaar

Vorsten

10-05-2022 03:42:03

Niet de Britse koningin Elizabeth, maar haar zoon en beoogd troonopvolger Charles opent in Londen het parlementaire jaar. Er zijn weer problemen opgetreden met de ‘mobiliteit’ van de koningin, stelt Buckingham Palace. Prins Charles zal dinsdag ook de Britse troonrede houden.

In de zeventig jaar dat koningin Elizabeth staatshoofd is, miste ze de jaarlijkse ceremonie verder nog maar twee keer. In 1959 en 1963 kon ze niet aanwezig zijn omdat ze in verwachting was. Dit is de eerste keer in 59 jaar dat de koningin afwezig is bij de opening, melden Britse media.

De 96-jarige vorstin verschijnt vanwege haar gezondheid niet vaak meer in het openbaar. Zo kreeg ze begin dit jaar corona en ze is niet meer zo mobiel als voorheen. Ze liet zichzelf alleen zien bij de herdenkingsdienst voor haar overleden man prins Philip in maart. Toen gebruikte ze een wandelstok.

Afgelopen week maakte Buckingham Palace ook bekend dat de koningin niet bij haar jaarlijkse tuinfeesten aanwezig is. Volgens Britse media zou ze de tuinfeesten in mei overslaan, omdat ze niet meer in staat is lange tijd achter elkaar te staan.

Niet de koningin, maar Charles komt nu dus naar Westminster om de Queen’s Speech voor te lezen. In deze toespraak wordt het belangrijkste beleid van de regering voor het komende jaar uiteen gezet. De toespraak zal dit jaar onder meer gaan over de economische groei en het herstel na de coronapandemie. Na de toespraak gaan parlementariërs in debat over het aangekondigde beleid.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel